MAX - En bildnummerpresentatör


 

Enligt vår mening borde alla, på Elektro och Data vid LTH, läsa kursen digitala projekt vid Institutionen för Informationsteknologi. Vi har under kursens gång fått lära oss att tillämpa våra kunskaper från många av de obligatoriska kurserna på Elektro. Det är väldigt nyttigt att se hur man kan tillämpa sina kunskaper för att konstruera en idé som man kommit på själv. Inte bara använda kunskaperna på redan lösta uppgifter.

 

Vi har konstruerat en nummerpresentatör för människor som blandar ihop siffror som står på en rad. Målgruppen är alltså personer med till exempel utvecklingsstörning, synskador, minnessvårigheter, personer som inte kan läsa på grund av exempelvis afasi, med flera. Även i familjer med barn kan den komma till användning.

 

Bilder fungerar bra som kommunikationsmedel för just vår målgrupp. Tanken var därför från början att ha digitala bilder på LCD-display. Eftersom digitala bilder kräver mycket minne så valde vi att göra vårt projekt på en 68008, så att vi skulle kunna välja minne fritt.

 

Idén fick vi dock överge då det skulle bli alldeles för dyrt med en tillräckligt bra LCD-display. Vi övergick till lysdioder som indikatorer om ett visst nummer har ringt. Ett nummer skulle alltså vara förprogrammerat till en lysdiod, som även är kopplad till en bild av personen med det numret.

 

Vi har gjort två nivåer på användarvänligheten för att bildenheten ska kunna användas av i stort sett vem som helst, som inte behöver förstå hur man får lampan att lysa när, t.ex. mamma ringer. Programmeringsenheten kan användas av de som förstår sig på siffror.

 

Efter ordentligt mycket ångest och många timmars arbete är vi nu äntligen två stolta konstruktörer av MAX. Rapporten finns att hämta på institutionen för Informationsteknologi.

 

Konstruktörer: Anneli Andersson, e99aa Jessica Erlandsson, e98je