Digitala Projekt, LP-4 2000

NUMMERPRESENTATÖR


Konstruktörer: Johan Erlandson och André Nyberg, E95
Handledare: Bertil Lindvall

I kursen Digitala Projekt, som ges av Institutionen för Informationsteknologi, ska man utveckla och bygga en digital konstruktion. Det finns en mängd olika färdiga föreslag på konstruktioner men man kan även hitta på något helt eget. Vi valde att utveckla och bygga en nummerpresentatör, vilket var en av de föreslagna konstruktionerna.

Nummerpresentatören ska kunna visa telefonnumret på inkommande samtal samt lagra vilket datum och tid samtalet togs emot. Vi konstruerade även en telefonbok som möjliggör att namnet på personen som ringer visas istället för telefonnumret. Konstruktionen ska baseras på någon typ av mikroprocessor, antingen MC68008 eller MC68HC11. I vårt projekt valde vi att arbeta med MC68008 som är en ren processor jämfört med MC68HC11 som är en enchipsdator med bl.a. inbyggda minnen. Anledningen till att vi valde MC68008 var bl.a. att vi behövde relativt mycket minne för att kunna lagra alla namn och telefonnummer i vår telefonbok.

Till skillnad från många andra kurser är detta en kurs där man själv får konstruera rent praktiskt med lödkolv och virpistol, vilket ingen av oss var särskilt vana vid sedan tidigare. Därför tyckte vi kursen var extra intressant och lärorik. Vi rekomenderar kursen varmt till andra studenter, men man bör dock vara medveten om att kursen tar förhållandevis mycket tid.


Kontakta oss: Johan Erlandson och André Nyberg