Larmanläggningen LarmIT

 

Detta projekt som utfördes under LP4 VT2000 gick ut på att bygga en larmanläggning med 4 digitala givare, givare som exempelvis kan sitta som brytare på dörrar, samt 4 analoga givare som är tänkta att övervaka temperaturen i exempelvis ett kylskåp eller en frys. Vidare var vår tanke att vi skulle kunna kommunicera med en vanlig PC seriellt för att kunna skicka över information om när larmet har utlösts.

Rätt snabbt stod det klart att för vår del var det bäst att använda en processor från Motorola, HC11, en enchipsdator med inbyggda A/D-omvandlare (bra för våra analoga givare) samt exempelvis inbyggt EEPROM-minne (förvisso enbart 512 byte men för vårt ändamål är detta helt tillräckligt).

Första steget i projektet var att med hjälp av lämpliga kretsar göra upp ett kopplingsschema för vår larmanläggning. Exempel på komponenter som vi behövde var: knappsats, knappavkodare för knappsatsen, display, samt krets för spänningsomvandling för att möjliggöra kommunikation med serieporten på en dator. Efter att detta var gjort började vi vira ihop komponenterna på ett speciellt labbkort, ett moment som för den praktiskt intresserade är ett intressant inslag. Efter detta började det stora jobbet med att skriva den mjukvara som skall styra våra kretsar. Detta är ett givande moment då man verkligen får se vad som behövs för att få exempelvis en display att fungera, något som inte är alls så enkelt som man kan tro om man inte provat det tidigare.

Eftersom vi hade lite tid över i slutet av projektet gjorde vi dessutom ett program i Visual Basic som ersatte Hyperterminalen på PC:n som kommunikationsprogram med serieporten.

 

Vi vill varmt rekommendera denna kurs till alla som verkligen vill lära sig hur kretsar och mjukvara hänger samman, och samtidigt vill få lite praktiskt arbete till skillnad från många av de grundkurser man läser.

 

Christian Johansson E95

Bengt Petersson E97

Return