SamtalsLogger
av: Morgan Persson och Staffan Gadd

Vissa av telefonbolagen i Sverige har inte tjänsten specificerad räkning. De som har tjänsten ger inte ut informationen i ett format lämpat för automatisk uträkning av samtalsstatistik. Målet med projektet var att bygga en enhet som sparar telefonnummer och tiden för samtals start respektive slut. Enheten ska dessutom kunna skicka informationen till en PC för vidare behandling i efterhand.


Efter sju veckors arbete har vi byggt en fungerande samtalslogger. En stor del av tiden gick till att bygga upp och testa konstruktionen. När alla komponenter fungerade som de skulle och vi kunde kommunicera med dem gick det förhållandevis snabbat att programmera.

Konstruktionen består i huvudsak av en processor (68HC11), ett minne att logga samtalen till (16kb EEPROM), en dtmf-sändare/mottagare för att avkoda tonerna på telelinjen (MT8880C) och en display.


Funktionen skulle kunna beskrivas enl. följande:

Alla utgående samtal som besvaras ska loggas i ett minne. Med en dator kan man sedan läsa in loggen för vidare behandling i t.ex. Excel.

Vi kan påverka omgivningen med 16 utgångar där man kan koppla allt möjligt. Ett par av dessa har vi tänkt använda för att koppla in/ur olika telefoner beroende på vem som ringer. En annan ide är att kunna tända och släka lampor - det är bara fantasin som sätter gränser. Styrningen av utgångarna kan ske på fyra olika sätt.

  • Med datorn via serieporten
  • Med telefonen hemma
  • Med en telefon utifrån
  • Enligt ett förbestämt värde när någon ringer (baserat på nummerpresentation).

    Eftersom vi hade all elektroniken som behövs för nummerpresentation, var det bara lite programmering för att SamtalsLogger 16 skulle kunna fungera som nummerpresentatör också. Givetvis loggas även inkommende samtal.

    För att kunna presentera nummerpresentationen på ett vettigt sätt så har vi en display. Denna visar normalt datum och tid. När det ringer visas uppringarens nummer. Eventuellt kommer vi stoppa in en namndatabas i framtiden och då visa namnet istället.

    Eftersom SamtalsLogger 16 inte har en enda knapp styr man denna helt och hållet från PCn eller med en tonvalstelefon. Interfacet mot PCn är uppbyggt så att man kan använda ett vanligt terminalprogram. Vill man använda telefonen slår man ## för att komma till kommandoläge.


    Vi tyckter att det har varit en rolig kurs som visar att teori faktiskt kan fungera i verkligheten också. Vi rekommenderar kursen till de som vill komma verkligheten lite närmare och dessutom är berädda att lägga lite tid på det.