Billarm

  Bilinbrotten har blivit allt fler de senaste åren. Trots detta har bilindustrin varit mycket passiva vad gäller utveckling av bättre lås och inbyggda larm på nytillverkade bilar. Det är helt uppenbart att någon måste ingripa och förbättra situationen. Eftersom lobbying av volvos chefer kräver betydligt större resurser och makt än vad två studenter på LTH besitter fick vi ta saken i egna händer och bygga ett larm. En larmkonstruktion ger dessutom viss insikt i hur olika sensorer fungerar och hur dessa kan kopplas in till en processor. Vi valde att arbeta med Motorolas 68008 processor för att få möjlighet att konstruera ett helt system och för att få syssla med hårdvarukonstruktion. HC11:an hade kanske varit ett bättre val ur kommersiell synvinkel, men då går man miste om mycket av hårdvarukonstruktionen. Bilden nedan visar larmets hårdvara.

För att ett larm skall fungera krävs det att det känner av vad som händer i sin omgivning. Vi har valt att använda en IR-detektor för att detektera rörelser i bilen, vinkelmätare så att bilen ej kan bogseras bort utan att larmet går, en mikrofon som är lämpligt ställd för att detektera om en ruta slås sönder, en fotodektor som är tänkt att placeras mellan dörrarna, en magnetkontakt (fler kan lätt implementeras) till motorhuven och en skaksensor för att detektera om nån står och gungar bilen. Bilden nedan visar de olika sensorerna uppkopplade på en labplatta.

Användargränssnittet består av en två raders display och tre knappar. Vi har implementerat ett menysystem där klockan kan ställas och larmloggen kan avläsas. Larmloggen loggar de två första larmen som går efter att larmet aktiverats. Den innhåller information om vilken sensor som utlöst och vid vilken tid detta skett. Bilden nedan visar användargränssnittet.

Kursen har varit mycket lärorik och det är kul att få konstruera på riktigt och verkligen löda och vira. Det är skrämmande att det är första gången vi kommer i kontakt med riktigt konstruktionsarbete, speciellt med tanke på att vi skall utbildas till konstruktörer inom elektronik.

Projektarbetare: Jens Richter e96jri@efd.lth.se och Jan-Peter Nilsson e96jn@efd.lth.se