MyggJagare 2000

PA Nilsson
Tom Svensson
2000-03-06

Bakgrunden till detta projekt är att en av studenterna i projektet är involverad i ljudgruppen på Jesperspexet. Det fanns nämligen en uppenbar brist i de trådlösa mikrofonsystem som finnns på AF. Mottagarenheterna för mikrofonerna står på scen och på dessa man se lite information om status på de olika sändarenheterna. Problemet är bara att ljudmixerbordet finns längst bak i salen på läktaren. Den data som man kan se på mottagarenheterna indikerar audionivå, styrkan på bärvåg från de två antennerna samt lite andra inte så intressanta signaler. Anledningen till att man som ljudtekniker vill se denna information är att man ibland förlorar eller får en distorserad signal till mixerbordet och man vill då så snabbt som möjligt lokalisera felkällan. Kanske har skådespelaren stängt av sin sändare, befinner sig i radioskugga eller kanske har deras mikrofon gått sönder. Systemet ör alltså konstruerat som ett rent övervakningssystem, med avsikt att så snabbt som möjligt kunna lokalisera fel när dessa uppstår. Ur den information som visas kan man få reda på var i kedjan av mottagar och sändarenheter som felet ligger och man kan på så sätt förhoppningsvis laga detta innan skådesplearen går in på scen.

Genom att samla in data från upp till 64 A/D-omvandlare, vilket behövs för att kunna visa information från 16 mikrofonkanaler, och sedan skicka denna information seriellt via fast kablage, kan man visa status för mikrofonerna på ljudmixern. För att lösa detta använde vi en PIC16F84 för att styra A/D-omvandlarna, vilka använde I2C (ett synkront serieprotokoll) och sedan skicka detta via standard RS232 till en displayenhet. Displayenheten bestod av en HC11 och en display som kunde visa informationen dels överskådligt på alla kanaler, dels mer detaljerd information på en kanal i taget. Displayen som används kommunicerar också den via I2C och är samma som sitter i en Ericsson T28. För att kunna välja vad man vill titta på finns tre knappar med vars hjälp man kan navigera sig mellan olika skärmar.

Kursen gav oss inblick i hur man skulle gå till väga för att bygga digitala fungerande enheter och var både rolig och som sagt lärorik.

PA Nilsson, e96pni
Tom Svensson. e96tsv