Digitala projekt 2000 - Larmanläggning

Jag valde att göra ett projekt baserad på Motorolas 68HC11E9. En microcontroller är ett nästan fullständigt datorsystem med bla inbyggt arbetsminne, EEProm, portar för att hämta information och kontrollera externa enheter och enhet för seriekommunikation.

Projektet som jag valde att göra var en larmanläggning som hämtar data från 8 st digitala och 4 analoga (temperaturgivare) ingångar av vilka de senare AD-omvandlades i HC11:ans inbyggda AD-omvandlare. Vid larm tändes en larmindikator för respektive larm som kvarstod till reset, samt en larmlampa som bara lös så länge något larm kvarstod. När ett larm inträffar visas dessutom tid för larmet. För kommunikation med användaren använde jag en display och knappsats vilka båda också styrdes av HC11:an. För att kunna kummunicera med larmanläggningen måste rätt kod anges. Genom denna kommunikation kunde användaren ställa klockan, ändra kod, ställa in de olika larmnivåerna, resetta ett larm och sätta på / stänga av in larmet. Dessutom kan larmanläggningen kommunicera med en PC genom att skicka information om larmläget och man kan från PC:n resetta larmet.

Som sagt innehöll HC11:an mycket funktionalitet så det mesta av projektet är programkod skriven i C men det behövdes även byggas litet elektronik. Dels självklart tryckknappar, display, keyboard och ett antal lysdioder allt med tillhörande kringelektronik. Men dessutom tangentbordsavkodare för att ta hand om tangenttryckningar, spänningsomvandling för seriekommunikation med PC och temperaturgivare med förstärkarkoppling. Det mesta är färdiga kretsar. Programmet för PC är skrivet i Visual Basic.

Om man är intresserad av datorsystem så får man i denna kurs kunskaper som kompletterar de mer teoretiskt baserade kurserna, saker av praktisk betydelse som de kanske inte täcker. Dessutom så får man djupare förståelse för ämnen när man arbetar med dem i projektform och här får man tillfälle att arbeta med både hård- och mjukvara, samt att arbeta med hela spektrat från analys till implementation och test. Så detta är en kurs som jag rekommenderar alla som är intresserade av datorsystem.

Anders Karlsson d96