Villa Larm

 

I kursen digitala projekt valde vi att göra ett larmsystem för villa-övervakning. Eftersom vi var 3 st deltagare i gruppen så fick vi göra ett något större projekt så vi valde att implementera ett program för styrning av stystemet via PC med samma funktioner som via en knappsats på kontroll-boxen.
Larmet skulle övervaka genom dörr-sensorer, skaksensor och värmedetektor och sedan larma om något hände vid de olika sensorerna, samt när det hände. Det skulle även vara möjligt att aktivera, av-aktivera och stänga av larmet med hjälp av koder och dessa koder skulle även gå att ändras och sparas undan även vid strömavbrott.

 

Hur gjorde vi?

 

Vi valde att bygga ett eget datorsystem från grunden mha en processor och minne m m, en knappsats och en display, samt ett PC-program med grafiskt gräns-snitt mot användaren genom kommunikation över seriell kabel.

 

Vad blev det av konstruktionen?

 

Resultatet blev faktiskt en väl fungerande apparat som kunde kontollera larm m m.

 

Kursen måste varmt rekomenderas till alla som gillar digital teknik då kursen ger en bra bild av hur konstruktion går till och vilka problem man ställs inför i "verkligheten" och man får dra nytta av tidigare teoretiska kurser.

 

Vi som gjorde detta projekt var:

Henrik Sjögren

Richard Evertsson

Turan Caliscan