ACID - Advanced Caller ID

Inledning
 
Efter många års studier vid LTH, där flertalet kurser behandlar teoretiska ämnen, kan det vara skönt med en praktisk kurs. Kursen Digitala projekt är just en sådan kurs, där man bygger en digital pryl från grunden till en färdig prototyp. Kursen är extra intressant eftersom den spänner över många områden - datorteknik, digitalteknik, elektronik, mjukvara, kommunikation mfl - dvs man får använda sina surt förvärvade kunskaper från tidigare kurser på ett kreativt sätt. Vid kursens start får man antingen, ur en lista med olika förslag, välja en pryl att bygga eller också komma med ett eget förslag. Arbetet drivs till största delen självständigt med lite hjälp från handledaren. Vi är ett gäng på tre grabbar, två D-are och en E-are, som valt att bygga en "avancerad" nummerpresentatör.


 
Vad gjorde vi?
 
Nummerpresentatören har de vanliga funktionerna som brukar ingå i en traditionell nummerpresentatör, t ex att kunna lagra 30 inkomna samtal tillsammans med datum och klockslag, och det går med hjälp av knappar att bläddra i listan av telefonnummer och radera ett eller alla telefonnummer. Men utöver dessa standardfunktioner finns också ett antal mer avancerade finesser. T ex kan nummerpresentatören, via en serielkabel, kopplas till en PC på vilken man kan lägga upp telefonbok. Telefonboken laddas ner till nummerpresentatören och när sedan någon ringer som finns med i telefonboken kommer telefonnumret att mappas till ett namn som tillsammans med telefonnummer, tid och datum visas på displayen. På PC:n finns också möjlighet att lägga upp en lista med nummer som man vill svartlista. Då någon som finns med i denna lista ringer stängs telefonen av så att den ej ringer. Ett önskemål kan också vara att det bara är vissa nummer som får ringa under vissa tider, förslagsvis nattetid. Dessa nummer lagras i en vit lista.


 
Hur gjorde vi?
 
Vi hade 7 veckor till vårt förfogande för att bygga nummer-presentatören. Till en början kändes arbetet överväldigande och man visste inte från vilket håll man skulle angripa problemet. Första anhalten bestod i att formulera en kravspecifikation. Då denna var klar var det dags att bestämma vilka komponenter som behövdes. Vi valde att basera vår nummerpresentatör på en välkänd processor från Motorola, MC68008. Därefter ritades ett kretsschema (större bild här) med hjälp av ett datorprogram. Detta schema låg till grund för själva konstruktionsarbetet, som mestadels bestod av virning och lödning på ett virkort. Då hårdvarukomponenterna fåtts att fungera tillsammans på ett bra sätt och testats ingående påbörjades arbetet med mjukvaran, som skrevs i C och i Visual Basic. PC-programmet ser ut så här.


 
Om kursen
 
Digitala projekt är en kurs där man får utnyttja sina kunskaper från många tidigare kurser i praktiken. Kursen tar mycket tid, men om man gillar att omsätta sina kunskaper i praktiken så rekommenderas den varmt. Vi överraskade oss själva med vad vi faktiskt kunde efter några år här på LTH.


 
Nummerpresentatör
Hur ser den ut?



Vem är vi?
 
Mattias Larsson - d96ml@efd.lth.se
Henrik Hall - d96hh@efd.lth.se
Romani Nous - e96rno@efd.lth.se

 
  Hela rapporten finns här.
 
 
 
Skapad 2001-01-15.