Digitalt projekt

GADGET 2001

av Erik Gredvall och Peter Jansson.

  Vi har valt att bygga ett elektroniskt övervaknings och styrsystem för hem och mindre företag.

  Det hela bygger på en HC11 från Motorola, vilken är vår mikroprocessor. För att det skall bli någonting mer av det, måste vi koppla in perifera enheter, och dessa är 1-Wire™ från Dallas Semiconductor. Utöver detta finns det DTMF-sändare från Mitel, en knappsats, en avkodare för knappsatsen, ett SRAM samt en display för att kunna visa vad som just nu händer i systemet.

  Vår ambition var att kunna styra switchar och använda dessa som larmslingor. Att läsa av temperatur och lägga larmnivåer på dessa ville vi också kunna göra. Tyvärr fick vi dock ont om plats i kodminnet. Systemet skulle även ringa upp en minicall om ett larm gick, samt lagra det i minnet för senare avläsning. Även detta fick vi göra lite avkall på.

  Som sagt blev vårt programminne fullt. Detta innebär att vi inte helt uppfyller vår kravspecifikation, dock finns det kod för att lösa de mesta av våra uppsatta mål. Problemet är bara att vi inte kan köra det samtidigt.

  Trots alla problem med kodminnet tycker vi att vi har en fungerand produkt. Vi kan läsa temperatur, styra våra switchar samt använda dem som larmslinga. Aktivering av larmet görs genom inmatning av handhavandekod. Om larm går skickas en siffersträng till en MiniCall. Kvittens görs genom att ännu en gång slå in sin kod.

  Kursen har varit mycket rolig och lärorik. Det är roligt att bygga upp ett fungerande system från grunden. Att det sedan fungerar och blinkar gör ju inte saken sämre!

Bilder på projektet

Fullständig rapport med programkod (PDF, 98kB)