Inledning

Alfons telefonövervakare är till för alla stundentkorridorer. Tanken är att när du sitter i köket skall kunna se om det ringer till just dig. Du missar inga telefonsamtal och du slipper springa halvvägs bort i korridoren och upptäcka att det var din grannes telefon som ringde.

Systembeskrivning

Telefonövervakaren är uppbyggd kring enchipsdatorn M68HC11E9. Till denna har olika enheter anslutis för att kunna uppnå de funktioner som vi önskar.
Presentationsenheten som presenterar vilket rum som det ringer i är uppbyggd av tre stycken TIL311 (hexadecimala displayer med logik). Möjlighet finns alltså att presentera rumsnummer mellan 000-999.
När någon ringer på de telefonlinjer som övervakas kan en ljudsignal avges vid första presentationen på presentationsenheten. För detta ändamål finns en summer ansluten till en utgång på enchipsdatorn.
För att kunna justera ljud av/på, presentationsenhet av/på och ställa in rumsnummer som skall visas på presentationsenheten finns en 2x16 tecken display och ett pilkors.
Strömavbrott leder inte till att inställningarna försvinner då de finns sparade i det 12kb EEPROM som finns inbyggt i M68HC11E9.

Resultat och synpunkter

Vi har nått ett bra resultat. Alfons sitter nu på Kristianstads Nations korridor ett söder och invånarna är mycket nöjda. Redan finns planer på att vidareutveckla Alfons till att bli mer eller mindre en telefonväxel där man kan man ta sina samtal i köket samt ringa samtal och debitera sin egen räkning.
I kursen Digitala projekt har vi fått arbeta självständigt och utveckla våra egna lösningar. Man blir engagerad och lär sig mycket på kort tid. Allt är möjligt om man bara vill.

Jakob Singvall e93js@efd.lth.se
Jakob Andersson e95ja@efd.lth.se