PLOJ 2000

Ploj 2000 är en år 2000 säker nummerpresentatör. Nummerpresentatören kan spara 30 mottagna telefonnummer. Då listan med telefonnummer är full kommer det äldsta telefonnumret att kastas så att nya mottagna telefonnummer kan sparas. Det finns möjlighet att spara tio telefonnummer i en önskelista. Då något telefonnummer från önskelistan överensstämmer med det mottagna telefonnumret börjar en grön lampa att lysa för att markera personens betydelse. Lampan lyser tills man kontrollerat mottagna telefonnummmer. Det finns även en svartlista med plats för tio telefonnummer. Då något telefonnummer från svartlistan överensstämmer med det mottagna telefonnumret börjar en röd lampa att lysa för att markera att en oönskad person har ringt. Så länge som det finns nya telefonnummer i telefonnummerlistan kommer en orange lampa att indikera att detta. Vid avläsning av mottagna telefonnummer markeras ej tidigare avlästa telefonnummer med "N" i displayens nedersta vänstra hörn. Det går att radera i samtliga listor. I önskelistan/svartlistan kan man radera ett utvalt telefonnummer men i listan med telefonnummer kan man endast radera samtliga telefonnummer.

Konstruktionen är uppbyggd av Motorolas MC68008 processor. Det är en förenkling av 68000 processorn och vi valde den för att den är hårdvarumässigt mer flexibel. Kringutrustning till processorn har bl a varit realtidsklocka, display, knappsats, DTMF-mottagare och olika slag av minnen. Mjukvaran har skrivits i C.

Vi har fått ut mycket av kursen den är dock tidskrävande. Trots att kursen tar mycket tid vill vi varmt rekommendera den. Mycket bra är att man själv lägger upp sitt arbete.
Ett stort plus är att man får tillgång till IT-institutionens pingisbord.

Stort tack till våra handledare Bertil Lindvall och Stefan Nyman.

Jonas Levin e94jl@efd.lth.se Vs Oskar Persson e94op@efd.lth.se