JANS Apparat


Digitala Projekt lp3 1999

av
Jakob Fylkner
Andreas Olsson
Nidzara Nalic
Sandra Strandberg



Har du någon gång funnit ett perfekt svampställe ute i skogen?
Har du någonsin hittat dit igen?
JANS Apparat kan hjälpa dig!



Grundtanken med vårt projekt är nämligen att kunna hitta tillbaka till sitt favoritsvampställe. Detta ska kunna göras genom att med enkla knapptryckningar lagra flera positioner som beskriver en väg. När man sedan vill hitta tillbaka till samma punkt kommer apparaten visa vägen med hjälp av pilar, som visas på en LCD-display. För att kunna lagra sin position tog vi användning av det amerikanska systemet GPS - Global Positioning System. Projektet delades upp i två skilda delar och varje grupp arbetade med varsin mikroprocessor. En mästare och en slav. Konstruktionen är således uppbyggd med hjälp av en GPS-mottagare och två Motorola HC11 mikroprocessorer. Mästaren tar hand om användargränssnittet och initierar kommunikationen med slaven. Slaven tar hand om GPS signalerna och gör de nödvändiga beräkningarna. Kommunikationen mellan processorerna är definierad av JANS protokoll.

Apparaten har två lägen: HITTA och LÄR.
I LÄRläget sparas positionerna i ett minne vid knapptryck. Upp till 30 positioner kan lagras. Antal kvarvarande positioner i minnet visas på dispalyen.
I HITTAläget jämförs nuvarande färdriktning med riktningen mot nästa lagrad punkt. En korrekt riktning mot nästa punkt beräknas och visas med pilen tillsammans med avståndet dit. Vid passage av en punkt meddelas detta genom att antal positioner räknas ner och riktning och avstånd till en ny punkt presenteras. När slutmålet är nått meddelas detta på displayen och apparaten återgår till sitt startläge, där man återigen kan välja mellan HITTA-och LÄR läget.

Vår konstruktion har i stort sett uppfyllt de mål som vi satte upp i kravspecifikationen. JANS protokoll som styr kommunikationen mellan processorerna fungerade bra. Mottagning och lagring av GPS-signalen likaså. Det som gjorde oss besvikna var onogrannheten i värderna från GPS:en. Den visade sig vara alltför stor för att kunna hitta så bra som vi tänkt oss, speciellt i statsmiljö. Dessutom var det ett problem med att vår GPS-mottagare tappade kontakten med satelliterna om man inte var på en öppen yta.

Slutsatsen är att projektet har förlöpt väl och målet att hitta till sitt svampställe kan anses uppfyllt, om man vet vilken gran svampen låg under på kanske 100 meter när.

Vi är mycket nöjda med kursen och rekommenderar den varmt!


JANS