Digitala projekt VT-99

Department of Information Technology

Lund University

I kursen Digitala Projekt, som ges av instutionen Informationsteknologi vid LTH, får man lära sig att utveckla och bygga en i huvudsak digital konstruktion(man kommer nog aldrig undan utan en smula analogt). Vi valde att gå den mindre kursen som löper under 7 veckor och ger 5 poäng (det finns även en större 14v kurs på 8 poäng).

Kursen är en nyttig erfarenhet eftersom man får arbeta med hårdvara och skriva mjukvara från botten, något som saknas i de flesta kurser.

Själva bygget virar man ihop och skriver mjukvara till och förhoppningsvis får man en fungerande konstruktion efter 7 veckor. Det blir dock en hel del felsökning, både i hårdvara och i mjukvara men det brukar lösa sig till sist.

Vi valde att bygga en nummervisare liknade de som finns att köpa i handeln. Vår variant skulle dock ha lite fler funktioner än de kommersiella varianterna, bl.a. en funktion som gjorde att man ska kunna spärra inkommande nummer. Namnet på konstruktionen blev Caller ID 2000 Ultra +, 2000 för att den är 2000 säker, ultra för att vi inte gillar tvättmedelsreklam och +-tecknet mest för att låter bra.

Hårdvaran ska bestå av en microprocessor, antingen Motorolas MCHC11 eller Motorolas MC68008. HC11:an är hårdvarumässigt enklare att konstruera med, eftersom den är en så kallad enchipsdator. Den har alltså minne, timer, I/O och en del andra funktioner internt, allt samlat på ett chip. Motorolas 68008 behöver ha allt detta externt, vilket ger ett aningen mer komplicerat bygge, men den är också mer flexibel och det är lättare att bygga på efterhand.

 

 

Christian Andersson & Anders Nilzén