Detektering och igenkänning av huvudrörelse

I kursen digitala projekt bygger man en digital konstruktion baserad på antingen en 68HC11 enchipsdator eller en 68008 processor. Målet med vårt projekt var att konstruera en prototyp för detektering av huvudrörelser för tolkning av dessa som specifika signaler.
Detektorn av huvudrörelser har ett brett användningsområde, exempelvis: Vi valde att använda oss av Motorolas mikrodator 68HC11. Den är lätt och snabb att implementera. Det innebar att vi snabbt kunde koncentrera oss på huvudproblemet, nämligen att detektera och avläsa de olika huvudrörelserna.

De olika rörelserna detekteras genom en accelerationsgivare placerad vid vänster öra. Givaren är känslig för accelerationer i framled och sidled. Huvudrörelsen känns igen genom jämförelser mellan utförd huvudrörelse och de tretton rörelser som finns fördefinierade i en tabell.

Vi har uppnått ett gott resultat. Med goda yttre omständigheter kan vi på ett säkert sätt detektera mellan tretton olika rörelser. Tretton rörelser är ingen övre gräns i någon annan mening än att det är svårt att hitta fler än tretton "naturliga" rörelser. Dock så kräver produkten en utveckling för att man skall kunna använda den praktiskt. Huvudsensorn skall även kunna användas när man är ute och promenerar eller kör bil på en dålig grusväg, situationer som med nuvarande konstruktion gör all detektering av huvudrörelse omöjlig

Vi vill avsluta med att konstatera att utveckling av en ny och oprövad produkt innebär en utmaning. Det var ingen som tidigare prövat hur man skall lösa detta problem. Det har gjort att vi varit tvungna att förlita oss på vår egen kreativitet och uppfinningsrikedom för att klara uppgiften. Vi hoppas och tror att vi genom kursen Digital Projekt vunnit erfarenhet och kunskap som är oss till nytta i framtida projektarbeten.

Björn Carlberg, e95
Per Nockhammar, e97