DAMANI

-framtidens nummerpresentatör

 

Konstruerad av:

Dariusz Koziarkiewicz, Magnus Sundström, Niklas Bark

Handledare:

Bertil Lindvall, Stefan Nyman

De senaste rönen om framtiden är att ingen kommer att behöva köpa en dator! Det kommer inte att behövas eftersom datorerna kommer att finnas tillgängliga i varje gatuhörn, varje bostadsrum i princip överallt. Då kommer de också att ha mer omfattade funktioner än i dagens samhälle. De kommer t ex att koka kaffe till dig på din röstbegäran eller bädda sängen till dig varje morgon.

Vår nummerpresentatör är uppbyggd på detta enkla tankesätt. Displayen finns inte, det är datorskärmen som är vår display, därför kan Damani ligga var som helst, bakom hyllan eller under bordet. Den behöver alltså ej vara synlig.

Vår nummerpresentatör har också flera andra finesser som t ex telefonsvararen där vi valde att ha individuella meddelanden sparade i datorn. Om t ex person A ringer så ska han få meddelande C. Röst- och hälsningsmeddelande sparas på datorns hårddisk och eftersom denna är så stor (som allting i framtiden) finns inga begränsningar såsom tiden för varje meddelande.

Damani skulle också spärra vissa speciella telefonnummer och skicka de direkt till telefonsvararen. Denna funktion såsom telefonsvararen fick vi aldrig färdigt. Det blev tyvärr för lite tid.

Men vi fick färdigt det viktigaste, kommunikationen med datorn vilket vi skickade seriellt till och från COM-porten. Vi lyckades också med att visa datum och tid för samtalet (så klart nummret också).

Men vad händer om datorn är avslagen? Då sparar Damani nummret med tidpunkten för det missade samtalet. Den klarar av att spara 30 telefonnummer med tidpunkt och när datorn blir tillslagen laddades informationen automatiskt ner.

Själva kursen kunde ses som ett mindre exjobb med helt fria tyglar. Gruppen ansvarar själv för när saker och ting ska vara färdiga. Som noviser till hårdvarukonstruktionen var det ett riktigt nöje att omsätta teori till praktik genom både mjuk- och hårdvaruutveckling.

Det var också intressant att få lödda, vira och planera hela konstruktionen ända från dess födelse!

Till slut vill vi också tacka våra handledare Bertil och Stefan för deras outtömliga tålamod med våra oändligt meningslösa frågor.