Nummerkillen

Projektet

Nummerkillen är en produkt som ligger i linje med dagens långt framskridna teknologi. Nummerkillen är en TNR (Telephone Number Reciever) som presenterar Telias A-nummertjänst vilket innebär att innan man svarar så presenteras det uppringande nummert.

Nummerpresentatören är konstruerad så att den kan lagra 30 nummer men med väldigt få ändringar så kan den presentera uppemot 500 nummer. Det går även att bläddra mellan dessa 30 nummer och förutom att platsen på den uppringande så visas även datum, aktuell tid samt telefonnummert.

Nummerkillen klarar även att seriellt kommunicera med en PC och det är genom denna kommunikationen som man kan ställa in aktuell tid och datum. Rent hårdvarumässigt så finns fyra knappar bläddra vänster, bläddra höger, radera nummer samt en resetknapp. Det finns även en display på vilken man kan se den sökta informationen och en telefon in samt en telefon ut denna utgången finns där för att vi skall kunna spärra oönskade nummer så att det inte ringer i telefonen.

Projektet är uppbyggt kring Motorolas 68008 processor, denna processor valdes pågrund av att den är relativt obegränsad vad avser minnesutrymme och möjligheter att koppla till externa enheter men även på grund av att den inte är så komplex i dess utförande.

Nummerkillens utveklingsmöjligheter är långt ifrån begränsade med tanke på den adressrymd som finns tillgänglig i minnet, men allt gott har ett slut någonstans.

Kursrekommendation

Till slut vill vi rekommendera denna kurs till de som vill lära sig någonting om hårdvara och enkel programmering i C.