Väderstation 2000

Det existerar en uppsjö av vanliga analoga och digitala termometrar i folks hem. Något som dock inte är så vanligt är möjligheten till att både kolla temperaturen i realtid samt kolla grafer som beskriver utvecklingen den senaste dagen, veckan, månaden och året. Vår prototyp skulle enligt den kravspecifikation vi satte upp kunna hantera både temperatur- och fuktighetsmätningar. På grund av att vi fick ont om tid så rationaliserades fuktmätningsdelen dock bort. Hårdvarumässigt så var det inte speciellt svårt att implementera en fuktmätare. Alltså hade det mesta arbetet legat i lågnivåprogrammering för att hantera de nya modulerna som kopplats på AD-omvandlaren samt programmering av interface och presentation på PC:n.

Utvecklingen i sig bestod till största delen av hårdvaruimplementering. I och med att mikroprocessorn 68008 användes så behövde vi realisera data- och adressbuss. Kontrollsignaler realiserades genom att vi använde PALar vilka kunde programmeras om vid behov. Förutom de digitala delarna så behövde en analog sensor konstrueras vilket gjorde att arbetet blev mer mångsidigt.

Kursen är att rekommendera om du är intresserad av att få göra något mera praktiskt under din studietid. Digitala projekt erbjuder också möjlighet att arbeta under väldigt fria former (på gott och ont).

Tobias Sörensen, d97 Linus Pizunski, d95