Teletaxameter
Ditt digitala samvete

När det började närma sig kursstart i Digitala projekt började vi fundera på vad vi ville bygga. Det skulle vara något kul och användbart. Den första tanken var en digital groggblandare i LEGO. Efter ett tag gav vi dock upp den tanken pga för mycket mekanik i konstruktionen. Då satte sig Hans och bläddrade i Kjell & Co. katalogen för att finna inspiration. Det var då idén till teletaxametern föddes.

Själva arbetet började med att vi satte upp krav på vad vår lilla mojt skulle klara av. I det här läget känner man att ingenting är omöjligt. Vår mojt ska kunna visa dittan och dattan och räkna ut allt och alla, ja nästan flyga till månen. Viss tillbakahållsamhet kan rekommenderas. Det är alltid roligare att verkligen bli klar med sina utsatta mål än att behöva stryka något. Det blir tillräckligt med jobb till er båda ändå. Vi lovar...

Sedan var det dags att bygga hårdvaran. Vi placerade ut processorn, minnena och de andra kretsarna på en prototypskiva. Med virpistolen i högsta hugg drogs därefter databuss, adressbuss och andra nödvändiga ledningar. De analoga delarna blev för oss datanissar en utmaning, men med blod, svett och oscilloskop löste sig även det. Testning av hårdvarans grundläggande funktioner gick smärtfritt och de första ögonblicken av "det fungerar faktiskt" känslan infann sig.

Programmet till vår mojt skrev vi mestadels i C. En del assembler var också nödvändigt. Programmeringen gick fint, men slutprogrammet blev lite större än vad vi tidigare räknat med. Av den anledningen var vi tvungna att byta ut vårt programminne (EPROM) till ett större. Att få syssla med programmering som var mycket mer hårdvarunära än den vanliga programmeringen var kul och lärorikt.

Projektet avslutades för vår del med intensiv bugfixning, rapportskrivande och förberedelser för slutpresentationen. Så när vi nu har pustat ut och ser tillbaka på kursen och ska sammanfatta den i det här lilla dokumentet så är vi båda mer än nöjda. Det har utan tvivel varit en av de allra roligaste och lärorka kurserna som vi läst. Det fria arbetet och fria valet av bygge, uppbackat av god handledning vid behov, gör kursen till en riktig höjdare för den som vill göra något praktiskt utöver det vanliga.

Vi som gjorde denna fina mojt heter:

Hans Wachtmeister
Fredrik Lenberg

Tillbaka till kursens hemsida