Nummerfjolla
Ett projekt av Johan Strand & Henrik Svensson

Länkar:
Rapporten(pdf)
Schema(pdf)
MITEL
Motorola
Digitala Projekt
Kontakta oss

























































































Inledning
Syftet med vårt projekt var att utveckla och bygga en prototyp av en nummerpresentatör. Dessa finns ju att köpa för en billig penning på marknaden. Vi ville dock att vår konstruktion skulle ha lite extra finesser förutom att bara visa numret. Vi arbetade mot målet att inkludera en telefonbok med möjlighet att ringa upp lagrade nummer. Dessutom ville vi kunna svartlista nummer så att ingen ringsignal skulle gå fram till telefonen samt att kunna ringa upp inkommande nummer endast genom en knapptryckning.

Arbetet
Kursen gick ut på att implementera en prototyp med hjälp av någon av processorerna M68008 eller M68HC11. HC11 kan arbeta som enchipsdator som har alla nödvändiga komponeter (som ROM, RAM och EEPROM) inbyggda i motsats till M68008. För vår konstruktion var HC11 tillräcklig och dessutom gav den förenklade hårdvarubilden mer tid för programvaran.
Vi började vårt arbete med att skapa en kravspecifikation där vi tog upp hur vi ville att vår nummerpresentatör skulle fungera utan att gå in på lösningar. Efter det tog vi fram en högnivådesign där vi bestämde oss för vilka kretsar som skulle ingå för att kunna uppnå de krav vi tidigare bestämt.
Följande komponenter användes:

  • M68HC11 Microprocessor Motorola.

  • MT8880C DTMF-transciever Mitel.

  • Display Vk 2x16.

  • Knappsats med fyra knappar.

Som en direkt följd av högnivådesignen gjorde vi ett komplett kretsschema, vilket inte innebar några större problem då vi redan under arbetet med högnivådesignen hade tänkt igenom hur vi skulle lösa problemen. Mycket av tiden här lades på att läsa i databladen om våra komponenter och ofta fanns där färdiga standardlösningar som man direkt kunde använda sig av.
Den största biten i projektet låg, för vår del, på programvaruutvecklingen. En gedigen uppsättning av lågnivå- och högnivårutiner byggdes upp och testades. Därefter programmerades själva funktionaliteten från kravspecifikationen krav för krav.

Resultat
Succén var ett faktum! Alla våra krav blev uppfyllda:
  • Telefonbok med 30 namn och nummer.

  • Editeringsfunktion för telefonboken.

  • Visning av namn istället för nummer om abonnentens nummer finns lagrat i telefonboken.

  • Lagrar de 30 senast inkommande numren.

  • Möjlighet att ringa upp visat nummer från telefonbok eller från listan med inkommande nummer.

  • Svartlistning av nummer genom att i telefonboken ange ett nummer med namnet "BLACK".

  • Visning av antalet nyinkommna samtal.

  • Indikerar vilka nummer som ej tidigare bläddrats fram.

  • Visning av aktuellt datum och tid eller datum och tidpunkt för inkommande samtal.

  • Editeringsfunktion för tid och datum.


Erfarenheter från kursen
Även om det är svårt att peka på någon teoretisk kunskap från kursen tycker vi båda att det var roligt att för en gångs skull göra något praktiskt. Vår uppgift var kanske något för mycket av en programmeringsuppgift pga den enkla hårdvarukonstruktionen. Så här i efterhand tycker vi att det skulle varit roligare med en uppgift som var mer fokuserad på hårdvara. Nummerpresentatören är ett mycket väldefinerat problem med en uppenbar lösning.
För den som är trött på föreläsningar och är sugen på göra något praktiskt kan vi varmt rekommendera kursen Digitala Projekt.

/Johan Strand e96 & Henrik Svensson e96
Lund, i hast
December 1999