En väderstation

Instutionen för Informationsteknologi vid Lunds tekniska högskola ger en kurs som heter Digitala projekt. I kursen ska man under 7 veckor utveckla en digitalteknisk apparat med dokumentation. Vår målsättning med kursen när vi gick den under hösten 1999 var att lära oss hur man arbetar i projekt och samtidigt lära oss grunderna för hur man programmerar och utvecklar prototyper med enchipsdatorer och andra digitala enheter såsom grafiska displayer och AD-omvandlare.

Vi tyckte att en väderstation med temperatursensor, tryckgivare och en liten skärm för att presentera data kunde vara en lagom utmaning. Som nav i systemet använde vi en Motorola 68HC11 som med sin inbyggda AD-omvandlingsenhet och goda kommunikationsmöjligheter svarade bra mot vår prototypspecifikation.

Vår färdiga väderstation presenterar tryck, temperatur, tid och datum på ett tydligt sätt. Med enkla knapptryckningar kan man studera diagram över data som lagras undan med jämna mellanrum i olika tidsskalor.

Utvecklingstiden bestod till största delen av C-programmering. Själva kopplingsarbetet var bara en mindre del av det totala arbetet. Det största praktiska problemet var att få en acceptabel noggrannhet i tryck- och temperaturmätningarna.

Vi tycker att kursen har givit oss en bra insikt i digitala konstruktionsmetoder och en nyttigt men tålamodskrävande övning i felsökning.

Peter Aulin, e97
Per-Daniel Olsson, e97