Ljuskänslig Riktningsautomatik -

HOMER

VI är två E4:or som läst kursen Digitala projekt. Denna kurs kan man säga är en praktisk forstättningskurs  på digitalteknik och datorteknik. Man har stor valfrihet och man får man bygga valfri konstruktion inom dessa områden.
Vi valde att bygga en styrenhet som styr en ljuskänslig riktningsgivare. Dess funktion är att leta upp den starkaste ljuskällan i närheten och rikta in sig mot denna. Om ljuskällan flyttar på sig skall den följa efter och om ljuskällan försvinner skall den fortsätta leta tills den hittar en ny ljuskälla.

I början av projektet fick vi välja om vi ville använda en Motorola MC68008 processor eller en Motorola HC11 processor som hjärna till styrenheten. Skillnaden mellan dessa processorer är att HC11 har stor del av hårdvaran inbyggd (ex. minne och eprom) medan MC68008 är en 'ren' processor där man får använda externa kretsar istället. Vi valde att använda MC68008 processorn dels för att vi ville lägga tyngdpukten hos hårdvaran (HC11:an kräver mer mjukvara istället) och dels att vi ville lära oss hur man bygger ihop en konstruktion där man använder alla delar från scratch (inget fusk här inte!).

Själva konstruktionen gick relativt smärtfritt tack vare noggrann planering innan vi började bygga. När vi då och då stötte på problem fick vi göra en strategisk felsökning och fungerade det ändå inte tog vi hjälp av den vänlige kursansvarige Bertil som (nästan) alltid löste problemet åt oss. När vi väl fick en fungerande konstruktion var det dags att börja programmera den. Detta skedde i C ch för att slippa bränna om sitt Eprom för varje ändring hade vi en emulator till hjälp. Efter ett tags pulande och komplilerande fick vi enheten att fungerna (enligt oss) tillfredställande.

Kursen kräver att man lägger ner ganska mycket tid på den, det är många sladdar att dra innan man får en fullt fungerande koppling.  När väl allt fungerar och man brännt ner programmet i ett Eprom och bytt ut emulatorn mot en vanlig MC68008 processor har man vipps en (förhoppningsvis) fullt fungerande koppling och är 5 poäng närmare sin civilingenjörsexamen!

Vi rekomenderar starkt andra att gå kursen i Digitala projekt, dels för att man lär sig mycket och dels för att det är en kul kurs!!!

/Martin Gavelin,  E-94
 Josef Molnar,  E-93