Mikroprocessorbaserad förförstärkare

Vi har konstruerat en mikroprocessor baserad förförstärkare avsedd för hemmabruk. Projektet fokuserar på utformandet av den digitala hårdvaran och mjukvaran. Förförstärkaren är implementerad med funktioner såsom fjärrkontroll, klocka, timer, alarm, LCD-display och dynamiska knappar.

En ledstjärna i konstruktionen har varit att hålla antalet perifera komponenter så lågt som möjligt. För att uppnå detta har en enchipdator från Motorola ( 68HC711E9 ) används. Volymregleringen styrs av en digitaltstyrd logaritmisk dämpsats. Totalt består kretsen av fyra IC-kretsar om man bortser från display, drivkretsar och pullup-motstånd.

Projektering

Då en enchipsdator används till styrningen är extra funktionerna nästan endast begränsade av konstruktörens fantasti. Efter en del spånande framstod följande funktioner som användbara och genomförbara.

8 ingångar, individuellt justerbar nivå.

Sammanfattning

Projektet har varit mycket lärorikt, både vad det gäller att formulera problem och att lösa dem. I lösningen ingår att hitta lämpliga komponenter som gör realiseringen så lätt som möjligt, exempel på detta är potentiometern med sitt seriella gränssnitt och pulsgivaren som används till volymregleringen. Ett stort problem har varit den dåliga dokumentationen på vissa kretsar, främst från Philips. Att komma underfund med hur dessa kretsar fungerar har tagit många timmar. Den lättanvända emulator-mjukvaran C-Spy har varit till stor hjälp under utprovning och felsökning och laboranterna har också fått bättre rutin på att skriva program i C.

Projektets resultat kommer förhoppningsvis att komma till användning hemma hos Niclas Håkansson som ämnar att bygga den analoga förstärkar-biten som helt utelämnats i projektet. Han inbjuder, den som vill, att komma på besök för att bevittna resultatet då det blir färdigt.