Nyhetslagraren

 

Kursen 'Digitala projekt' är som klippt och skuren för den som hellre än att gå ut och ha kul med korridorarna, sitter och pular med IC-kretsar eller programmerar. Även om man inte har gjort sådant tidigare borde man gå kursen. Tycker man om att ha mycket att göra skall man välja den större kursen. Det borde räcka för att hålla en sysselsatt under en termin men annars kan man ju alltid läsa en kurs till. Välj då inte en projektkurs dock.

I vår grupp valde vi att jobba med text-TV. Vi bestämde oss för att bygga ett system som kan användas till att surfa på text-TV med hjälp av en PC. I ett Windows-program (som vi själva hackade ihop i Visual C++) anger man ett sidnummer och efter en stunds väntande dyker sidan upp på skärmen. För att detta skall fungera behövs hårdvara som är kopplad till både PC:n och video-utgången på en TV (som inte behöver ha text-TV funktioner). Huvuddelen av vår tid gick till att konstruera denna hårdvara.

Systemet har en ytterligare funktion. Det går att ställa in det i sk nyhetsinsamlingsläge. Då väljer man en eller några nyhetsrubriks-text-TV-sidor som systemet skall bevaka under en tidsinställd period och systemet samlar då automatiskt in de text-TV sidor som innehåller motsvarande nyheter. I datorprogrammet presenteras de insamlade nyhetsrubrikerna i en lista och genom att med musen klicka på en viss rubrik kan man få upp, och på skärmen läsa, motsvarande nyhet så som den presenterats på text-TV. Denna funktion skulle kunna vara praktisk om man t ex åker på utlandsresa och snabbt vill bilda sig en uppfattning om vad som har hänt hemmavid när man kommer tillbaks.

Hårdvaran begränsar inte användningsmöjligheterna hos systemet. Mer tid till programmering hade kunnat resultera i ett system som visar börsutvecklingen grafiskt, för statistik över travresultat, printar ut en väderkarta varje morgon eller gör något annat nyttigt. Så länge bara informationen finns på text-TV.
 

En E:are eller D:are som funderar på att gå kursen borde veta följande:

Fråga vem som helst som har gått kursen. Han eller hon kommer säkert att rekommendera den. Det gör vi.

 

Jarkko Inki 
Jan Oberg
e93ji@efd.lth.se 
d94jo@efd.lth.se