Beskrivning

Det finns tillfälle då man inte bara vill ha en temperaturgivare som ger besked om aktuell temperatur utan även hur temperaturen har varierat någon tid tillbaka. Då vi hade chansen att använda en grafisk display så kunde vi även rita upp statistik insamlad på ett tillfredställande sätt. Man kan också se aktuell temperatur, tid på dagen, ifall temperaturen har gått under ett inställt alarmvärde och som nämnt innan, statistik på olika intervall.

Vi hade vissa krav på prototypen. Den skulle klara av att:

Hårdvara

För att realisera projektet använde vi: en display på 128x64 pixels, en kalenderkrets för att hålla reda på när vi skulle ta mätvärden för statistikdelen, en digital temperaturgivare från dallas instruments samt ett seriellt EEPROM på 8x8 kbit att spara mätvärden i. Mycket av konstuktionstiden gick till att få de här kretsarna att fungera.

Resultat

Vi lyckades väldigt bra med vår väderstation. På den färdiga konstuktionen kan man både se aktuell tid och temperatur samt kurvor hur det hela varierar i tiden under lite olika intervall.

Sammanfattning

Under kursen har vi lärt oss hur det fungerar att bygga upp en kombinerad hård och mjukvaru konstuktion. Olika problem uppkom hela tiden så vi fick verkligen använda lite av det kreativa tänkande det är meningen att man ska få på teknis för att lösa dem. En annan bra detalj med kursen var att vi fick lära oss programspråket c som används mycket ute i industrin. Klicka här för att titta på källkoden till programmet.



/ Niklas Alverup & Niklas Persson