Digitalt projekt: Telesvar

 

I kursen digitala projekt är det meningen att man ska bygga någon (liten) digital sak efter en fastställd tidsplan och en kravspecifikation. Normalt arbetar man två och två, men eftersom det var udda antal deltagare så blev vi tre i vår grupp. Vi betsämmde oss för att bygga en kombinerad telefonsvarare och nummerpresentatör som man kan koppla till datorn. De flesta grupper virar sina komponenter, men vi valde att tillverka ett kretskort istället eftersom det bler lite mer kompakt och lite snyggare. Nackdelen med detta var att eftersom ingen hådvarukonstruktion är felfri, så blev vi tvunga att kapa lite ledningar på kretskortet då vi satte till lite extra funktioner och fixade fel. Den mest tidskrävande biten i hela projektet var själva programmeringen, både av HC:11an, som vår hårdvara bygger på, och av programmeringen i PC:n. Uppskattningsvis tog programmeringen ca 80-90% av tiden, dels eftersom att ingen av oss hade någon erfarenhet av varken C++ programmering eller av Windows programmering, men detta gjorde bara att man känner att man lärt sig ännu mer. Kursen är mycket rolig ( iaf om man tycker om att pula med elektronik och programmera) och känns betydligt mer verklighetsförankrad än andra kurser som vi har läst här på LTH, den får en också att undra över varför det inte finns fler obligatoriska projektkurser inom civilingenjörsutbildningen.

 

Våra kravspecifikationer:

Bygge av en nummerpresentatör som fungerar som en telefonsvarare då den är inkopplad till en dator. Datorn sköter lagringen av ljudmedelanden och styrningen av telefonsvarardelen.

 

Fristående operation:

 

Datoransluten operation.

 

 

*1 I mån av tid.

 

 Resultat

Efter 7 läsperiodveckor började resultatet synas och Telesvar fick t.o.m. mer funktioner än vad vi hade skrivit i våra kravspecifikationer, den kan bl.a. lagra 40 inkommna samtal och 18 svartlistade, ringa utgående samtal och visa utgående samtalsnummer på displayen så att man kan kontroller att man slagit rätt nummer. Utvecklingsmöjligheterna är också stora man kan t.ex. få Telesvar att bli fax-mail-hämtsystem, fjärrstyra lampor, värme, ringa till Telesvar och säga till den att koppla upp datorn till internet, fjärravlyssna Telesvar, fjärrbytning av meddelande för att lura tjuvar, få sin e-mail uppläst o.s.v. Vi rekomenderar starkt kursen till alla som får lov att läsa den.


Bild av vår telefonsvarare med emulatorn till höger.


Bild av telefonsvararprogrammet i PC:n.

 

AV:

Johannes Carlsson e95

Johan Svärd e95

Joakim Olsson e95