Nummerpresentatören Ida (ett alternativ till Telias "Anita")

 

Idag finns det flera typer av nummerpresentatörer bl.a. Telias "Anita". Dom flesta är konstruerade helt som en fristående modul bestående av en display och några tangenter. Dessa nummerpresantatörer har endast begränsade möjligheter av vad den kan användas till. De vanliga enkla nummerpresentatörerna har endast ett huvudsyfte: att presentera det inkommande telefonsamtalets telefonnummer samt tiden för när detta togs emot.

Syftet med denna konstruktion var att lära sig hårdvarukonstruktion inom kursen digitala projekt, 5p (7 veckor). Konstruktionen skulle byggas kring en av mikroprocessorerna 68008 eller 68HC11.

Vår nummerpresentatör är tänkt att användas i en företagsmiljö eftersom det kan vara viktiga telefonsamtal som kommer till företaget, som annars lätt kan missas medan man springer ifrån sin arbetsplats för en stund. Produkten är tänkt att användas i företag där man använder datorer med en windowsmiljö. Nummerpresentatören består av dels en hårdvarumodul med ett interface mot en PC och dels en windowsapplikation för PC för presentation av information på skärmen såsom telefonnummer och tid för samtalet.

Hårdvarumodulen i sig består av ett fåtal kretsar vilket gör denna del billig och liten. Om datorn skulle vara avstängd sparas de inkommande telefonsamtalens telefonnummer i hårdvarumodulen och laddas vid start av nummerpresentatörsapplikationen till PC:n.

Användandet av en PC för presentation ger nästan obegränsade möjligheter av vad som kan göras med nummerpresentatören. Windowsapplikationen som är interfacet mot användaren ger större möjlighet att visa mer information om den som ringer. För kommunikationen mellan PC:n och hårdvarumodulen utvecklade vi ett eget kommuniktionsprotokoll.

Kursen har varit mycket lärorik där vi har fått känna på konstruktionsarbetet som man kan råka ut för som hårdvarukonstruktör.

 

Mikael Appelkvist
Joakim Karlsson
1998-03-09