Väderstationen VäderAnnika

Av: Christian Andersson och Martin Ottosson

 


Projektet:

 

Vår uppgift var att konstruera en väderstation med följande krav:

 

Hårdvara:

 

För att kunna adressera så mycket minne som vår tillämpning krävde, baserad vi konstruktionen på Motorolas processor MC68008. För att samla in information från omvärlden samt presentera data så krävdes en hel del extra komponenter. Komponenter vi använde var: A/D-omvandlare, timerkrets, SRAM, EPROM, display, programmerbar logik, spännings omvandlare, vippor och multiplexer.

 

Mjukvara:


För att styra väderstationen som vi ville så har vi skrivit ett program. Programmet vi skrev bestod till största delen av programkod i C, men en del kod skriven i assembler var även tvunget . För att testa vårt program har vi använt oss av ett testsystem, it68, utvecklat av institutionen. Då väderstationen fungerade som den skulle var det dags att programmera vårt EPROM (minne som ej raderas vid strömavbrott) med den koden vi skrivit, för att göra väderstationen självständig.

 

Sammanfattning:

 

Projektet gjordes under sju veckor. Vi fick tillämpa kunskaper från många olika områden när vi hela tiden ställdes inför nya problem, som vi var tvungna att lösa för att kunna gå vidare med projektet. Det har varit en lärorik period. Inte bara när det gäller att lära sig hur ett datorsystem är uppbyggt utan även när det gäller att planera sin tid rätt och utnyttja den väl vid ett större projekt. Kursen Digitala Projekt har varit en mycket givande och rolig kurs som vi rekommenderar varmt.