Lättanvänd Timer.

Grupp 6

Peter Gustafsson e93

Klas Ehnrot e93

 

Beskrivning av projekt

I dagens samhälle finns det många tillfällen då man vill tidsstyra processer. Detta kan vara många skiftande saker. För privatpersonen kan det vara att man vill tända och släcka sina lampor i sitt hus vid förinställda tider, sätta igång kaffekokaren på morgonen eller tvättmaskinen vid ekonomiskt mest gynsamma tillfälle. För detta ändamål finns det enkla produkter på marknaden som oftast bara kan styra en sak åt gången, och inte ger utrymme åt flexibla tidsinställningar. Vårt projekt gick därför ut på att skapa en kraftfull, lättanvänd tidsinställningsprodukt som vi kallar för timer. Denna timer är flexibel, lättanvänd, klarar flera saker samtidigt och ska vara trevlig att arbeta med.


Vår timer klarar av att styra 8 kanaler för alarminställning. För varje kanal kan man lagra 64 oberoende alarm. När man ska ställa in ett nytt alarm så har man lite olika typer av alarm att välja mellan beroende på tillämpning.

Ett viktigt krav på vår timer var att den skulle vara lättanvänd. Detta löste vi med stora lättfattliga menyer och inmatningsrutiner som vid användning i stor utsträckning är självförklarande

Huvudkretsen i vårt projekt var mikrokontrollern 68HC11. Denna använde vi för att styra händelseförloppet i timern. Till denna kopplade vi en del kringkomponenter. Dessa bestod av en skärm som kunde visa 4*20 tecken, en realtidsklocka som höll koll på aktuell tid samt ett EEPROM minne där vi lagrade våra alarminställningar. Mycket av vårt konstruktionsarbete gick ut på att få dessa kringenheter att fungera.

För att kunna använda vår mikrokontroller så behövde vi programmera den. Detta gjordes med hjälp av ett utvecklingspaket till PC:n. Tack vare detta system så kunde vi skapa koden i programmeringsspråket C.

Resultat.

Vårt projekt blev lyckat.Vi lyckades uppfylla kraven vi ställt på vår produkt i projektets början, och vi implementerade även lite utöver våra krav. Vi anser att resultatet blev såpass bra att vi har planer på att tillverka timern på riktigt.

Avslutningsvis kan vi konstatera att valet av mikrokontroller var bra eftersom vi slapp ett flertal kringkomponenter som redan finns inbyggt i 68HC11, vilket gjorde vår konstruktion både liten och relativt billig.

Liten kursutvärdering

Vi tyckte att kursen var mycket bra och lärorik. Denna kurs borde vara obligatorisk åtminstone på E-linjen. Kan man gå igenom utbildningen utan att lära sig C eller att hålla i en lödpenna är det något som är fel.