[logo]

Superpresentatören Gorby

I kursen digitala projekt uppdras man att bygga någonting som styrs av en microprocessor. Instutitionen erbjuder ett antal förslag på projekt som kan vara av lämplig omfattning. Det förslag som vi kunde enas om var att bygga en nummerpresentatör. Dagens nummerpresentatörer har ofta en display och några knappar för visa och ändra information om inkommande samtal. För att göra det lite intressantare ville vi att man även skulle lyssna av informationen från vilken telefon som helst. Resultatet av våra önskemål blev någonting som är ett mellanting av en telefonsvarare och en nummerpresentatör.

För att lösa detta konstruerade vi upp en maskin med, den numera antika, processorn 68008 som grund. Denna valdes eftersom vi behöver en hel del minne till våra ljud, och dess adressrymd är relativt stor. Processorn användes för att styra telefoni-kretsar, DA-omvandlare, display, olika typer av minne m.m.

Vår kostruktion "läser" alltså upp information om de lagrade samtalen. För att generera ljud samplade vi siffror och en del enkla meddeladen, t ex "Enter code", på en persondator för att sedan införliva detta i vårt program. Det visade sig att det inte var helt lätt att få maskinen att läsa upp ljuden så att det låter naturligt, vissa påstår att dialekten närmast påminner om något ur "'alå 'alå 'emliga armén". Man förstår dock vad den säger.

Kursen kräver en stor personlig insats. Det som avgör storleken är hur man definierar sitt projekt och hur mycket problem man har under själva konstruktionsarbetet. Delvis bestämmer man alltså arbetsinsatsen själv. Även om kursen tar mycket tid rekommenderas det varmt om man vill tillägna sig lite praktiska kunskaper inom konstruktionsmetodik.

Mer information

Här är källkoden till vårt program: kalle.zip

Vill man läsa vår rapport finns den här, i word-format : report.zip

Vill man fortfarande veta mer efter att ha läst vår rapport, så finns det ingen anledning till att inte kontakta oss. Enklast är att skriva ett mail till e94hhd@efd.lth.se eller e94fpa@efd.lth.se


Sidan skapades: 16 Mars 1998
Creator: Henrik Höglind <e94hhd@efd.lth.se>