DEADALOS - en elektronisk barograf
Ett digitalt projekt av
Fredrik Bågenholm och Thomas J:son Ekdahl

Abstract in English.

Bakgrund

Inom dagens flygsport är det allt oftare som folk försöker slå olika rekord. Det kan vara höjdrekord men även längdrekord i antal timmar i luften. För att kunna bevisa att man varit uppe på en viss höjd eller uppe en viss tid krävs en utrustning för registrering av flygningen som inte går att manipulera med. Inom segelflyg har man för att logga höjd använt sig av en mekanisk barograf som kontinuerligt känner av trycket vilket ger höjden vilken plottas på en roterande pappersrulle. Detta är en gammaldags metod som inte står sig i dagens moderna elektroniksamhälle. Största nackdelen med den mekaniska barografen är dess klumpigheten och känslighet för stötar.

Vi såg behovet av en mindre barograf som är lättanvänd, har hög noggrannhet, hög höjdupplösning samt ett icke flyktigt minne. Detta för att efter flygning kunna ta med enheten till en vanlig persondator för uppladdning av loggad flygdata och presentation av denna på datorskärm. Eftersom en digital enhet inte kan logga kontinuerligt bör man kunna ställa in det intervall med vilket man loggar tryckhöjdsvärdena. Vidare bör barografen vara konstruerad så att den eller dess loggade data inte går att ändra.

Det finns ett fåtal sådana här utrustningar ute på marknaden men de har alla olika egenheter som inte tilltalar oss. Vi vill därför bygga vår egen, främst för användning inom segelflyg och ballongflyg och då främst för att logga höjd. Behovet av ett godkännande av utrustningen för att kunna användas för höjdrekords anspråk hoppas vi att i framtiden kunna tillgodose. Eftersom det skulle innebära genomplöjande av en hel del riktlinjer och protokoll från olika internationella flygorgan och myndigheter så väntar vi med det till senare.

Titta gärna på vår tekniska specifikation.

Kursen Digitala Projekt 5p

Kursen är mycket givande om man är intresserad av att arbeta med microcontrollers och inbäddade system. Det är konstigt att man inte kan läsa kursen i lägre årskurser för den väcker verkligen elektronikintresset inom en. Man skriver lite kod i C eller assembly, laddar ner den till sin hårdvara och har man tur så händer precis vad man sagt åt den att göra. Projekt kan väljas efter eget intresse och smak.

Vi vill varmt rekommendera denna förträffliga kurs som inte kräver så mycket förkunskaper men desto mer tid och intresse.