Digitalaprojekt 1997, grupp 4

Elektronisk TV-programtablå

Av Lars Berggren, e93lb och Matteus Sjögren, e93ms

Vad är en elektronisk TV-programtablå ?

Vi har i vårt projekt valt att konstruera något som vi kallar för en elektronisk tv-programtablå. Funktionen hos denna "maskin" är att påminna användaren om att ett program han/hon vill se startar på TV. Man kan med hjälp av internet få information om tv-tiderna, behandla dessa och ladda ner informationen i denna enhet. Man kan markera de tv-program man vill se, och därför bli påmind om starttiden, under en vecka framåt på tio kanaler. Vi löser alltså problemet med att missa de tv-program man vill se. Detta ger oss också något i stil med den gamla trekanten som blinkade i rutan förr i tiden när något program började på andra kanalen.

Hur problemet är löst ?

Vi valde att basera konstruktionen på MC68HC11, som är en enchipsdator. Denna valde vi med tanke på att få en låg strömförbrukning eftersom vi skall driva enheten med batteri (den ska ligga i soffan !). Dessutom har den inbyggt seriekommunikationsinterface som vi använder flitigt i vår konstruktion.

Till denna processor har vi kopplat ett antal periferienheter, bl.a. 32kbyte EEPROM för lagring av TV-programens information (namn, tider, kanaler osv). En realtidsklocka använder vi för att hålla reda på tid och datum, och att ge alarm när ett nytt TV-program startar. Vi presenterar informationen på en tjugo x fyra raders LCD-display.

Hur blev resultatet ?

Konstruktionen fungerar bra och samtliga funktioner fungerar som vi hade tänkt oss. Vi har ännu inte utveklat någon programvara för behandling av informationen från internet. Vi testkör istället vår konstruktion med en textfil i det format vi har tänkt oss att informationen skall ha efter behandling.

Vi hade tänkt oss att få en låg strömförbrukning genom att stoppa processorns klocka när processorn inte används. Detta skulle vi göra med en speciell assembler-instruktion, STOP, tyvärr lyckades vi inte hitta något sätt att skriva assembler tillammans med vår C-kod.