Kolonn-display, en virtuell skärm

Glöm allt vad högupplösning och SVGA heter. Varför lägga flera tusen kronor på ett grafikkort som kan visa bilder i 1280x1024 punkter när en rad med 16 lysdioder räcker? Just det, en stående rad med 16 lysdioder räcker faktiskt. Ok, du spelar nog inte så bra Quake med den här displayen men du kan faktiskt visa meddelanden på den.

Idén bygger på det faktum att rött ljus har lång "efterlysningstid" i ögat, d.v.s. en starkt lysande röd ljuskälla (stark i förhållande till allt ljus runt omkring den) syns i ditt öga ungeför en millisekund efter det att den slocknar. Om den flyttar på sig i ditt synfält (t ex om du flyttar blicken) ser du den som ett rött streck.
      Antag att du flyttar blicken förbi denna rad av lysdioder och dessa tänds och släcks mycket snabbt. Den kommer då att lämna "avtryck" i ditt öga i form av stående rader (kolonner) under en mycket kort tid. På detta sätt kan du visa igenkänningsbara meddelanden.

Detta var målet med vårt Digitala Projekt: Att göra en sådan display som vi dessutom kan koppla till en PC för att kunna ändra vilka meddelanden som visas. Vi lyckades faktiskt :) Detta visar på två mycket intressanta saker med denna kurs: Du får själv välja vad du skall bygga och du vet inte från början om det kommer att lyckas. Du och en kompis arbetar självständigt med hjälp av Tekniska Gruppen (en del av IT-institutionen) som du kan springa och få hjälp, råd och lämpliga prylar ifrån.

Vi rekommenderar varmt denna kurs eftersom den var rolig och därför att du får chansen att göra något eget och inte bara få en tillrättalagd specifikation/labhandledning där allt skall gå enligt ett visst mönster. När du är klar kan du få köpa din konstruktion till mycket rimligt pris, vår display går på omkring 100-lappen. Enda problemet är att det bara finns en, vi får väl slåss om den...

/Michael Lundahl och Rene Malmgren, grupp 35.