Nummerpresentatören Berit

Berit är en nummerpresentatör, mycket lik den som Telia tillverkar (Anita) men med ett par funktoiner utöver det vanliga Efter "A" så kommer "B". Bland annat kan Berit ringa upp ett valfritt telefonnummer av de tidigare inkomna. Dessutom kan Berit lagra en telefonlista för både vänner och "ovänner", sk svartlistaför ovänner där ringsignalen tas bort.

Under de sju veckorna som vi, Henrik och David, tillbringade i lablokalerna trodde vi aldrig att Berit skulle bli en så krävande maskin att konstruera. Varje moment i utvecklingen krävde noggrann genomläsning och förståelse för komponenternas struktur och funktion. Det fanns tillfällen då var vi nära att ge upp och utan det stöd som fanns tillgängligt i form av Stefan och Bertil hade det förmodligen aldrig blivit en funktionell apparat.

Varje steg i processen kan jämföras med ett trappa. Där finns en liten tröskel som måste övervinnas. När vi väl kom över denna tröskel blev återstoden av just det problemet mer lik en rättfram realisation. Vi vill gärna varna för dessa ibland höga trösklar. Ju fortare man inser graden av problemet, desto lättare blir det att åtgärda det.

Vi tycker att följande trösklar kan vara på sin plats som en varningssignal för liknande projekt. I kravspecifikationen gäller det att inte bara komma på roliga funktioner utan att även skaffa sig en raealistisk bild av hur uppgiften bör lösas. Kretslayouten kräver mycket noggrant studerande av instruktionsboken, i vårt fall speciellt till mikroprocessorn HC11. Programmen för var och en av kretsarna är den mest krävande uppgiften. Förutom en god insikt i hur man programerar C bör studenterna testa en sak åt gången i sina program så att de förstår vad som händer.

Kursen i Digitala Projekt är en nyttig kurs, speciellt för de som inte har så stor erfarenhet eller känsla för kopplingen mellan praktisk elektronik, programmering och datorteknik. Det kan dock inte nog påpekas att det krävs en viljestark insats med gott tålamod och att tiden står en bi för att man skall lyckas.

Lycka Till!

David Ohlson

Henrik Magnusson

Våren 1997