Text-TV-dekodern TVT

Thomas Fänge E93
e93tfa@efd.lth.se

Jan-Erik Malmquist D93
d93jm@efd.lth.se

Kursen digitala projekt går ut på att uppleva hur det kan vara att vara konstruktör, det vill säga då man inte har de tillrättaläggningar av verkligheten som finns i de laborationer man upplevt under sin studietid.

Vi valde att bygga en kontruktion för avkodning av Text-TV ur en videosignal, untgående från processorn PowerPc 403GA, som är en något långsammare (och billigare) variant av de processorer som brukar sitta i moderna Macintoshdatorer.

Text-TV

Det är vanligt att TV-kanaler utnyttjar de avsnitt i bildsignalen som inte medverkar till själva bilden till att sända vanligtvis till viss del programrelaterad information. Denna teckenbaserade information (därav namnet text-TV) såg vi det som lämpligt att göra tillgänglig för en ordinär dator med seriegränssnitt.

Inledande planer

Vi planerade att konstruktionen skulle klara att läsa Text-TV-data, lagra så många sidor som utrymmet medgav i ett minne och därmed kunna ge ett smidigare gränssnitt mot en dator. F&oum;r att få ut binåra data ur den ingående videosignalen fanns en passande krets (Philips SAA 5231) att tillgå

Konstruktion

Ett problem efter att kretsen började ge vettiga data ut var gränssnittet till processorn, vilket angreps med en liten buffert som utjänade skillnaden i hastighet och synkronisering. Dessutom behövdes logik för att känna igen början på en rad för att generera lämpliga avbrott.

Det var när detta fungerade vi byggde ihop själva datorn och började gå mer in på programmeringsbiten. Det var ganska lite tid mellan att de olika datapaketen anlände till bufferten, så för att få pålitlig inhämtning fick en avbrottsrutin i ett anrop läsa en hel rad, och lägga i en av två buffertar i minnet som sedan synkroniserat byttes så att läsning endast skedde i den avbrottsrutinen inte skrev i.

Vi ordnade ocksö med seriekommunikation och ett PC-program så att man inte bara kunde se sidorna på konstruktionens egen 2x16-teckens display utan även kunde föra över sidor till en persondator och ge deras innehåll rättvisa.

Resultat och slutsatser

Det som vi inte hann ordna var buffring av sidor, vilket med det vi hade kvar av 256K-minnet kunnat hålla reda på dryga hundratalet sidor. För övrigt fick vi fram vad vi tänkte.

Vår samlade erfarenhet blev, gissar jag, också vad det var tänkt: en lång serie av, i lyckliga fall, finurliga lösningar på de mängder av delproblem som dyker upp då man bygger, programmerar och testar.

<ESC>ZZ