Nummermottagaren Televinken

Kursen

Vi har under LP4 gått kursen Digitala Projekt. Kursen är en konstruktionskurs vars syfte är att ge inblick i hur praktisk elektronikkonstruktion går till. Man arbetar i PC-miljö och med en, av institutionen egenutvecklad, emulator för testning och avlusning av hård- och mjukvara. Programkoden skrivs huvudsakligen i C.

Projektet

Vårt projekt gick ut på att konstruera en nummermottagare som skulle kunna ta emot och visa nummerinformation om den uppringande. Efter sju veckors arbete färdigställdes apparaten. Den kan lagra upp till 256 nummer och har två användardefinierade listor med tio nummer i varje. Om ett inkommande samtal återfinns i en lista ges en för varje lista unik signal (oljud) mellan de ordinarie ringsignalerna. Det är möjligt att ringa upp inkomna samtal med endast en knapptryckning. Vid ett eventuellt strömavbrott förloras ej någon information. Den har ett användarvänligt gränssnitt med menyer och sex färgade knappar.

Vi valde att konstruera Televinken runt enchipsdatorn MC68HC11E9. Detta val minimerade antalet externa kretsar och sladdragning eftersom bl.a minne och gränssnitt för seriell kommunikation fanns inbyggt.

Vi anser oss ha fått ut mycket av kursen. Vi har fått en inblick i tillvägagångssätt och de problem som kan dyka upp vid konstruktionsprojekt samt insett vikten av en effektiv felsökningsstrategi.

Om man gillar att programmera och vill få en inblick i praktisk konstruktion så kan denna kurs varmt rekommenderas

.