Nummermottagare-Sändare

Ett digitalt projekt av

Marcus Sigling & Christian "Pamela" Andersson

Kursen

Kursen är en 5-poängs projektkurs. Det innebär att mangör ett projekt och redovisar detta, någon tenta förekommer ej och man får betyget godkänd för avklarad kurs. Det var en ganska tidskrävande kurs och inte något som man läser "extra". Vid kursstarten fick vi ut en lista med förslag på projekt, man fick även komma med egna förslag till konstruktion. Bland de färdiga förslagen fanns väderstation, larmanläggning, robbotarm och intelligent timer samt nummermottagare, som blev vårt val.

Projektet

Vi konstruerade en apparat som kan registrera inkommande telefonnummer och kan rinnga upp ett nummer. Telias konkurerande motsvarighet heter Anita. Den visar och registrerar datun och tid samt telefonnummer, vår kan även ringa upp ett nummer på displayen.

Konstruktionen

Till vår konstruktion valde vi processorn Motorola 68008, vilket visade sig att man behövde separat minne och adress avkodning. Felsökningen för en del komponenter kunde vara enormt tids- krävande och enerverande. När vi felsökte på DTMF-kretsen (kretsen som taremot och sänder nummer) tog det en hel vecka innan felet var avhjälpt. Så en god rekomendation är att se till att kommigång med projektet redan första veckan.