Nummermottagaren Spunken

Ett projekt utfört av

Stefan Andersson & Daniel Herlestam

Varför?

Djupt nere i E-husets katakomber divideras det en hel del om huruvida teknologens inhämtade kun- skaper är vettiga eller ej. Att vi efter flera års korvstoppning är teoretiskt fullproppade råder det ingen tvivel om, men vad ska man egentligen ha allting till. Och viktigast, kan vi tillämpa det hela i praktiken. Viktiga frågor kräver svar och en utmärkt väg till visdom lär vara kursen Digitala Projekt.

Projektet!

Vi bestämde oss för att bygga en förbättrad version av Telias nummermottagare Anita. Fulla av till- försikt och med fullkomlig ide´noja kastade vi oss över kravspecifikationen. Detta var ett tilltag som kanske inte var till fullo genomtänkt men lyckan står ju den djärve bi. -Trodde vi! Man kan välja på två olika processorer till sin konstruktion. MC68008 och den mer komplexa HC11:an. Fördelen med 68008 är att man förmodligen får lite bättre förståelse för vad man pysslar med. Det tar lite extra tid att bygga hårdvaran, men den tiden är väl använd. Konstruerandet är indelat i tre faser: Vira och löda, programmera och sist men inte minst leta fel. Dessa välstrukturerade faser tenderar dock till att övergå i ett enda stort mischmasch. Ett hett tips är att vara noggrann redan från början. Efterhand som projektet framskred ändrades kravspecen en hel del. Det var faktiskt inte bara saxen som användes utan även en hel del klister.

Spunken!

Den slutliga produkten blev iallafall en fungerande apparat. Nummer mottages och lagras tillsammans med datum och klockslag i en lista med upp till hundra platser. Det finns även tre olika listor om trettio platser, där man kan lagra sin favoritnummer. Ett koppel med lysdioder talar om för den nyfikne vilken lista ett inkommande samtal finns lagrat i. Ett nummer som visas i displayen kan ringas upp med en enkel knappnedtryckning.

Tillslut!

Digitala projekt är en rolig kurs som absolut bör läsas. Man bör dock se till så att man har gott om tid, för många sena nätter blev det. En massa frågetecken har blivit uträtade och orden bussar, adresser, minnen har fått en helt ny innebörd. Kursen innefattar en hel bunt andra kurser (mer eller mindre) och för att återknyta till inledningen tror jag att svaret på den ställda frågan är att vi kan nog mer än vi tror.