Timern - En intelligent timer

Henrik Johansson E-92 och Stefan Viberg E-92

Inledning

Vi har under sju veckor läst projektkursen Digitala Projekt vid institutionen för Informationsteknik på LTH. I huvudsak går kursen ut på att genomföra ett projekt som resulterar i en fungerande prototyp samt att skriva en rapport. Antingen kan ett förslag till projekt tas från den uppgiftskatalog som finns tillgänglig, eller så kan ett eget projekt formuleras.

Vi valde att göra en timer.

Funktion

Till vår timer skulle det gå att ansluta åtta olika enheter. En enhet kan till exempel vara en lampa eller en radioapparat. Till varje enhet skall det gå att programmera in ett stort antal tidsintervall. Till exempel kan enhet 4 (som kan vara en lampa till ett akvarium) sättas igång på onsdagar mellan klockan 10.00 och 22.22 och på fredagar mellan klockan 12.00 och 20.00. En finess är att en enhet som skall vara aktiv samma tid alla veckans dagar, kan programmeras med en knapptryckning istället för sju.

Konstruktion

"Hjärtat" i vår timer är en microprocessor. En microprocessor styrs av ett datorprogram skrivet i något lämpligt programspråk. Fördelen med att bygga upp sin krets runt en processor, är att det gör konstruktionen mycket flexibel; det är lätt att tillfoga nya funktioner genom att ändra i sitt program.

Eftersnack

Digitala Projekt var en mycket trevlig och lärorik kurs. Det är mycket givande att göra en konstruktion helt från grunden och se den växa fram till en fungerande prototyp. Intressant var också att se sambandet mellan hårdvara (processor och övriga kretsar) och mjukvara (programmet). Till vår hjälp hade vi duktiga och hjälpsamma handledare. Vi rekommenderar varmt kursen till intresserade.

Henrik Johansson E-92 och Stefan Viberg E-92