Digitala Projekt feb-96, Grupp 5


Dan Liljengren



Kursen Digitala Projekt går helt enkelt ut på att bygga
något som verkar skojigt mha allt möjligt i den digital världen.
Jag kom snabbt på att det var ett....................

Styrsystem

Jag har byggt ett enkelt styrsystem med ett antal digitala in och utgångar. Systemet hämtar in status på givare och grundat på det ställs status på olika utsignaler mha logiska samband mellan insignalerna. Systemet går att programmera med ett logiskt språk för att uppnå önskad styrcykel.

Hårdvaran består av Motorola 68008 processor som "spindel i nätet", samt minneskretsar. Vidare finns tangentbord, display samt kretsar som fixar in och utmatning av signalerna för det styrda objektet.

Mjukvaran är till 95% skriven i C och resten i assembly. Huvudjobbet ligger i att skriva sitt C-program. I mitt program ligger rutiner till displayen. Det handlar dock mest om rutiner för att kunna programmera styrsystemet med ett styrprogram. Detta styrprogram är skrivet i PBS. PBS är ett språk speciellt för styrsystem som används mycket ute i industrin. Detta PBS-program läggs in via tangentbordet. Det finns således en kompilator som översätter från PBS till något systemet "förstår". Det finns även en editor som ger möjligheten att ändra i sitt PBS-program.

Jag tycker att projektet varit mycket givande. Det är dock synd att man inte har mer tid så att man kan göra mer avancerade saker. I början var det en nackdel för mig att jobba ensam eftersom jag inte hade så stor erfarenhet av programmering före detta. Fördelen med att inte kunna mycket på förhand och att jobba ensam är att man lär sig väldigt mycket. Jag kan verkligen rekommendera kursen som en av de bästa jag följt.