Metropolis

- en nummermottagare med telefonbok, Plus- och MiniCalltjänster
konstruerad av
Patrik Olsson & Magnus Hilding

Inledning

I och med teknikens framsteg kan man idag finna åtskilligt med spännande apparater som klarar av massvis med roliga saker. När vi skulle välja något intressant att tillverka i detta projektet fastnade vi för en nummerpresentatör. Eftersom det redan finns vanliga nummerpresentatörer på marknaden var det givet att vår apparat skulle ha en hel del andra finesser för att bli attraktiv.

Krav

Projektets kodnamn blev Metropolis, vilket även blev namnet på vår maskin, och vi specificerade den så att den skulle klara av inte bara att presentera ett nummer utan även ha en telefonbok där tvåhundra namn med tillhörande telefonnummer kunde lagras. Telefonboken skulle sedan kunna användas för att ringa upp personen i fråga. Dessutom skulle den innehålla information om man ville att Metropolis skulle ringa upp en minicall och lämna information om vem som ringt, samt vilken utav två valbara ringsignaler som skulle användas när just den personen ringer. Detta för att slippa bråka om vem som skall springa och svara varje gång man sitter och äter. I övrigt skulle Metropolis tillhandahålla ett antal Plustjänster.

Vilken processor?

Det finns 2 processorer att välja mellan, HC11 och 68008. Vi valde HC11:an och det har vi aldrig ångrat. HC11:an är en sk enchipsdator som innehåller allt man kan tänka sig. Enda begränsningen är storleken på programminnet (12kB) och ramminnet (512B), så det gäller att hålla sig i kragen när man skriver sina program.
Fördelen med HC11:an är att man slipper vira databussar, adressbusssar och att den färdiga produkten blir mindre och billigare.

Om kursen

Kursen digitala projekt är en mycket givande och intressant kurs. Man får självständigt arbeta sig igenom alla steg som innefattas i byggandet av en elektronisk mojt. Vi föreslår att denna kursen läses när det finns mycket tid att undvara, för tid och åter tid är det man behöver.
Vår maskin -Metropolis- blev klar och togs hem och används nu varje dag.

This page was made
from recyled electrons...