Text-TV Avkodare och Presentatör

Kursen

VT-96 deltog vi i kursen Digitala Projekt. Kursen går ut på att från en egen idé designa och färdigställa en digital konstruktion. Kursen är ett väldigt bra komplement till all den teori man läser som civilingenjör. Det är väldigt motiverande att veta att man vid kursens slut inte har en Matlab-simulering i handen, utan faktiskt en (förhoppningsvis) fungerande konstruktion.

Man bör inte lämna en teknisk högskola utan lite lödkolvs-exercis.

Projektet

Det finns idag väldigt mycket information tillgänglig via Text-TV, men inte något smidigt sätt att ta del av denna utan att ha tillgång till en TV eller en dator med antingen Text-TV kort eller internetanslutning. Vårat projekt har gått ut på att bygga en fristående och i möjligaste mån portabel Text-TV avkodare.

Konstruktionen är uppbyggd runt en Motorola 68008 processor och en Philips SAA5231. SAA5231 är en krets som separerar Text-TV data ur en videosignal. Som in- och ut-enheter har vi använt en 20 tangenters knappsats samt två skärmar, en för presentation av Text-TV information och en för status och klocka.

Problem

Under kursens gång dyker det upp mer eller mindre komplicerade problem. En av våra större utmaningar var att när det väl kommer TextTV-data, så kommer den med så hög hastighet att processorn inte hann med. Detta löste vi med att bygga en fristående logikdel som tog emot dataströmmen och skrev den i ett separat minne.