Portabel väderstation

Så här har vi tänkt att väderstationen kunde se ut i serietillverkning

Om ni får chansen så gå kursen digitala projekt, det har vi gjort. Många kanske tänker "varför då?". Vi tänkte försöka besvara den frågan genom att berätta lite om vad vi har byggt, en portabel väderstation.

Vår väderstation hjärna är en s.k. enchipsdator. Det är en krets som förutom datorn har flera andra komponenter inbyggda. Men den främsta fördelen är att datorn inte drar så mycket ström, så man kan ha ett vanligt batteri som strömkälla.

Till datorn har vi kopplat lite olika komponenter som känner av lufttryck, temperatur och vindhastighet. Datorn beräknar sedan från detta bl.a. timmesmedelvärde och dygnsmedelvärde. Med hjälp av några knapptryckningar får man in den information man vill ha. Man kan även ställa in larmgränser, t.ex. kan apparaten tjuta om det blåser mer än 15 m/s.

Det här kan kanske låta som ett relativt enkelt arbete, men det är det inte. Många timmar har det blivit i byggsalen, men de har varit givande. Vi stötte på problem hela tiden, och var tvungen att lösa dem. Känslan när man är färdig är dock suverän.

Gå gärna till vår kodnerladdningssida om du vill se de C-program vi har skrivit för stationen.