Larmanläggning

Detta är en beskrivning av ett projekt utfört i kursen Digitala projekt HT95. Vi som har arbetat i detta projekt är Robert Almers E90 och Åsa Ek D90.

Projektbeskrivning

I den verklighet som vi alla lever idag finns det ett stort behov av att skydda sina ägodelar från att komma i obehörigas händer. Utveckling av funktionella larmsystem ligger därför i tiden. Våran larmanläggning övervakar 8 Av/På-givare och 4 rörelsedetektorer (IR-givare). Av/På-givarna är avsedda att placeras i dörrar och fönster, medan IR-givarna kan placeras såväl inomhus som utomhus.

Hjärnan i anläggningen är en mikroprocessor från Motorola som kallas HC11-E9. Denna är programmerad i programspråket C. För att kunna styra larmanläggningen finns en knappsats som tillsammans med en display utgör användargränssnittet. Andra hårdvarukomponenter som ingår är en realtidsklocka som håller reda på både tid och datum samt en krets som möjliggör kommunikation med PC.

Knappsatsen består av 10 sifferknappar och 6 funktionsvalsknappar. De 6 funktionsvalen är:

Projektet har inneburit en kombination av hård- och mjukvaruutveckling och har givit en mycket bra förståelse för hur modern elektronikutveckling går till. Tid läggs även på att lära sig dokumentera det Du gör på ett bra sätt. Oavsett vilken inriktning man har på sin utbildning (E, F eller D) så ger detta projekt en bra grund för hur idéer skall kunna realiseras bortom skrivbordet.