Digitalt Projekt 1995, Larmanläggning. Av Richard Haagensen D92 och Jens Norin D92.

Digitalt Projekt 1995, Larmanläggning


AV:
Richard Haagensen D92
Jens Norin D92

Du är besökare nummer

sedan starten den 6:e December 1995.

Denna sida är en översikt över ett projekt som vi utfört i kursen Digitala Projekt som ges av Institutionen för InformationsteoriLunds Tekniska Högskola .

Projektuppgiften bestod av att tillverka en prototyp av en digital konstruktion, i vårt fall en generell larmanläggning.

Vi hade ambitionen att bygga ett larm med digitala och analoga ingångar, ett enkelt gränssnitt mot användaren bestående av en numerisk knappsats och en display, möjlighet att lagra tidpunkter då insignaler aktiverats och larmet utlöst, kommunikation med en PC och möjlighet att larma via telefon. Dock var tiden för knapp för att vi skulle hinna med att implementera alla dessa detaljer, så vi beslutade oss för att hoppa över PC-kommunikationen och telefon-alarmeringsfunktionen.

Vi kan verkligen rekommendera denna kurs för er studenter vid LTH. Eftersom våra studier är mer teoretiska annars, har det varit kul och lärorikt att få tillämpa sina kunskaper i praktiken och samtidigt lära sig hur man arbetar praktiskt i denna typ av projekt. Om ni tycker att kursen låter lite svår och komplicerad kan vi säga det att man får stor hjälp av handledarna som är mycket kunniga inom området samt hjälp av en del bra litteratur.


Vårt larm baseras på enchipsdatorn 68HC11 från MOTOROLA. 68HC11:an programmeras i denna kurs mha C, som kompileras till assemblerkod som 68HC11:an klarar av. Koden skickas sedan ner till en 68HC11-emulator från en vanlig PC mha ett vanligt kommunikationsprogram. Emulatorn kopplas sen in på konstruktionen där 68HC11:an skall sitta och emulerar på så sätt densamma.

Beskrivnig av användningen av 68HC11:an :

68HC11:an har 5 portar, A-E, för olika funktioner. Vi har använt port C till att simulera en databuss eftersom denna port kan ställas till att vara inport eller utport inifrån programmet i 68HC11:an. På data bussen har vi kopplat diverse kringkomponenter för att åstadkomma larmets funktioner. Vilken av dessa komponenter som skall använda databussen i ett visst ögonblick, styr vi via port B. På port A är knappsatsen kopplad och på så sätt kan vi avkoda tangentnedtryckningar inifrån programmet, utan att ha en extra extern krets till detta. Fyra analoga insignaler, som larmet har förutom åtta digitala, har kopplats direkt in på port E eftersom 68HC11:an har en inbyggd A/D-omvandlare som klarar av att omvandla fyra analoga signaler på port A till digitala värden som läggs i interna register. Vi använder inte port D, men där finns bla möjlighet till den seriella kommunikation med en PC som vi tänkt skulle ingå i larmets funktioner.

Med hjälp av vår hårdvarukonstruktion har vi implementerat följande funktioner:

Då larmet är av:

Olika kommandon kan matas in via knappsatsen och hjälptexter och resultat visas på en display under tiden. Man kan bla ställa in vilka av de digitala och analoga insignalerna som skall vara aktiva och då om de skall vara aktivt låga eller höga i det digitala fallet eller om de skall vara aktiva ovanför eller under en viss referensnivå ( av 256 nivåer ty 8-bitars A/D-omvandling ) i det analoga fallet. Sen kan man även ställa larmets klocka, ändra larmkoden, visa tidpunkter då insignaler aktiverats, välja om utsignalen skall vara aktivt låg eller hög.
Larmet kan sättas på genom att trycka in larmkoden. Man kan även gå in i ett test-läge genom att trycka på en test-knapp. Då fungerar larmet som det gör när det är på, förutom att ingen alarmering utförs ( utsignalen är avstängd ).

Då larmet är på:

Efter att koden slagits in i påslaget läge, går en viss tid tills det att larmet verkligen slås på. Denna tid kan ställas via ett kommando då larmet är av. Under denna tid visas insignalernas tillstånd kontinuerligt på en lysdiod för varje insignal ( dvs lysdioden lyser om insignalen är aktiv, släckt annars ). Då larmet väl är på och en insignal aktiveras, tänds motsvarande lysdiod och tidpunkten för detta registreras. Efter en viss tid ( samma som ovan ) aktiveras utsignalen. Utsignalen är också aktiv under en viss inställningsbar tid. Om nu en annan insignal aktiveras under denna larmtid, registreras detta men utsignalen påverkas inte eftersom den redan är aktiv. Har en insignal aktiverats en gång, ignoreras eventuella nya aktiveringar av samma insignal tills dess att larmet stängs av. I detta läge kan larmkoden matas in och larmet återgår då till avslaget läge, där man kan studera vilka insignaler som aktiverats och när det skedde.

Då larmet är i test-läge:

I detta läge fungerar larmet i stort sätt på samma sätt som det gör när det är i påslaget läge, förutom det att utsignalen är avstängd och att man kan gå ur test-läget igen genom att åter trycka på test-knappen ( eller slå in koden ).

Detta var en ganska så detaljerad beskrivning av larmets funktioner men om du vill veta mer om uppbyggnaden av eller något annat om larmet så finns vår projektrapport att beskåda här.


Hälsa gärna på hos , som tillverkar 68HC11:an.
För ännu mer information, gå till:
68HC11 homepage
68HC11-web


Är Richard inloggad just nu? Eller Jens ?

This page is printed on recycled electrons.