image

Ett grupprojekt


Lunds universitet.
Campus Helsingborg.
Fyra datateknikstudenter.

Kakofon 3000 är ett grupprojekt som gjorts i kursen digitala system (EITA15) under vårterminen 2022. Planen var ursprungligen att jobba med ljudchip eller MIDI (ett sätt att hantera noter digitalt) för att hantera och producera ljud. Detta visade sig dock vara för mycket arbete över tiden som vi hade fått, ingen av oss hade sysslat med eller hade någon erfarenhet av dessa tekniker sedan tidigare. Ljudchip: för komplext och mycket information, samt svårt att förstå, för att inte nämna det ända ljudchippet tillgängligt på universitetet. (Även läraren som sade att saker vi hade svårt för var enkla, sade att just det ljudchippet var svårt.)

Som ni ser på bilden, bestämde vi oss istället för att använda oss av en motor för att kontrollera ett sirenhuvud. (de svarta bitarna är för sirenhuvudet) Den första motorn som vi gavs hade en motor med knuff men var betydligt långsam, den andra var betydligt snabbare men hade en motor som kunde knuffas och slöas ned av den minsta kraften. Vi tog den andra motorn då vi inte ens skulle ha kunnat använda sirenen annars.

Som ni än igen ser på bilden så är det en väldigt enkel design: sju knappar för inmatning, en processor (blå) (digital hjärna, bestämmer hur knapparna ska kunna styra motorn), en H-brygga (grön) som kontrollerar spänningen från spänningskälla till motor. Spänningen till motorn kontrollerar dess hastighet. Såklart hade vi en motor också! (metalbit som sticker ut på bilden)

Som ni inte ser i bilden är det en del programmering som ingår i kakofonen, mer detaljer hittar ni i flikarna detaljer & rapport.